Verrekijkers

Voor de echte outdoor enthousiast is een goede verrekijker een onmisbaar instrument. Bij Van Herwijnen heeft u voldoende keuze, dus is het belangrijk vooraf goed te weten waarvoor u de kijker wilt gebruiken. We gaan u een beetje helpen.

Allereerst de vergrotingsfactor: Een kijker is uitgedrukt in bijvoorbeeld 8x25. Dit betekend dat het beeld 8x dichterbij gehaald wordt en daarvoor is uitgerust met een objectief van 25 mm. Is er aangegeven 7-21x40, dan heeft de kijker een objectief van 40 mm en een standaardvergroting van 7x, die te verstellen is tot 21x. Hou hierbij in de gaten dat een verrekijker met een grote vergrotingsfactor moeilijk stabiel te houden is, ongeacht de diameter van het objectief! Bij een vergrotingsfactor van 12x adviseren wij al een statief en een vergroting van 10x is eigenlijk voor een gevorderde gebruiker.

Simpel gezegd zijn er 3 formaten kijkers: Standaard, compact en semi-compact. Bepalend hierin is de diameter van het objectief. Een groter objectief is in staat meer licht te transporteren; en is dus ook geschikt om in de schemering te gebruiken. Ook zijn er 2 typen van bouw te onderscheiden: Een kijker met porro prisma (zie afb. 1) en een kijker met zogenaamd dakkant- of roofprisma (zie afb. 2). Het eerste model is meestal wat breder en zwaarder, het tweede is compacter maar technisch gezien gecompliceerder.

Er is onderscheid te maken in de kwaliteit van het glas waarvan de lenzen zijn gemaakt, waarbij Bak 4 de betere soort is en Bak 7 de iets mindere. Het verschil in kwaliteit van het glas kan echter teniet worden gedaan door een lenscoating, die bij elke goede kijker op de lenzen (en op de prisma's) is aangebracht. Deze coating is nodig om het licht zo goed mogelijk te transporteren zonder dat er beeld- of kleurverstoring op kan treden en om de lenzen te beschermen. Uiteraard zijn hierin - afhankelijk van het prijsniveau - meerdere mogelijkheden:
Een enkellaags (Fully coated), een meerlaags (Multi coated) of meerlaags op meerdere lenzen (Fully Multi coated) coating. Ook is er nog de Phase-coating, die is terug te vinden op de wat luxere dakkant-kijkers. Deze coating zit echter niet op de lenzen maar op de prisma's!

De waterdichtheid van een kijker is ook iets om over na te denken. Sommige kijkers zijn totaal niet waterdicht, andere modellen zijn netjes met rubberen ringen afgesloten. Sommige van deze kijkers zijn daarbij ook nog gevuld met Nitrogas (Stikstof), zodat ze inwendig niet meer kunnen beslaan. Voordeel van gasgevuld is niet alleen dat de waterdichtheid maar ook de stofdichtheid. Dus gasgevulde kijkers zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld safari's. Het mag duidelijk zijn dat met het toenemen van het aantal opties de prijs (en het kijkplezier) ook zal toenemen.

De keuze? Bepaal allereerst de toepassing: Voor specifieke observaties (bijvoorbeeld vogels) is een standaard of semi-compact de beste oplossing. Gaan we op survival de bergen in, kies dan voor een compact. Kan de kijker in aanraking komen met water, kies dan voor een waterproof versie; de mogelijkheden zijn te over! Laat u hierin adviseren door de specialisten van Van Herwijnen en bedenk hierbij dat een duurdere kijker de meerprijs dubbel en dwars waard is!

Voor de rest... veel kijker plezier toegewenst!


Merken in ons assortiment

In ons uitgebreide assortiment verrekijkers, van compact tot en met waterproof, vindt u de volgende merken:

Bushnell
Hawke
Tasco
Urikan


Mocht u na het lezen nog vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail of kom even langs.


Voor het laatst gewijzigd op 05/03/2020 . Prijswijzigingen en/of fouten voorbehouden.