Schoenen

Wat er komt kijken bij de productie van een Lowa schoen,
leest u hier.


De wandelschoenen in ons assortiment kunnen onderverdeeld worden in 4 verschillende categorieën, afhankelijk van het terrein waarvoor de betreffende schoen is bedoeld.Categorie A
De schoenen in deze categorie zijn bedoeld voor lichte wandelingen en voor lange afstanden wanneer het terrein niet te nat of moeilijk begaanbaar is. Ook prima geschikt om dagelijks te dragen.

Categorie A/B
Dit zijn de lichte berg- of wandelschoenen, bedoeld voor wandelgebruik in Nederland, maar bijvoorbeeld ook voor gebruik in de Ardennen. Deze schoenen zijn ook geschikt als gewone vrijetijdsschoen.

Categorie B
Voor de wat langere tochten over ruiger terrein heb je steviger schoeisel met meer steun nodig. De schoenen in deze categorie zijn ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld pittige tochten met een rugzak.

Categorie B/C
Deze schoenen zijn uitermate geschikt voor gebruik op slecht begaanbaar, bergachtig terrein, alpine trekking en lichte bergbeklimming. Door de stugge zool en het stevige bovenwerk hebben deze schoenen zeer veel grip en een geven een bijzonder stevige ondersteuning.


eVenteVentEr bestaan verschillende soorten voeringen die gebruikt worden in wandelschoenen. Allereerst de GoreTex voering, die de schoen 100% waterdicht maakt en daarbij toch een goed ademend vermogen heeft.
GriSport gebruikt een eigen (goedkopere) variant op GoreTex: SpoTex of GriTex. GriTex is waterafstotend (dus niet waterdicht) en ademend. SpoTex is waterdicht en ademend. Beide voeringen ademen echter iets minder dan GoreTex.
Sinds 2015 worden er ook schoenen gemaakt met GoreTex Surround. Hierbij is de zoolconstructie iets anders, waardoor de GoreTex-voering ook onder de voet doorloopt. Dit verhoogt het ademende vermogen ten opzichte van de schoenen met de standaard GoreTex-voering.


Bij alle bovenstaande voeringen geldt dat het, ondanks het ademend vermogen, redelijk warm kan aanvoelen.
De schoenen die met Leer gevoerd zijn, voelen over het algemeen iets koeler aan. Leer is bovendien een wat gladdere & slijtvastere voering, maar is helaas niet waterdicht.

eVentDe meeste schoenen zijn aan de buitenzijde (deels) gemaakt van 'gewoon' rundleder. Hanwag heeft echter ook een aantal modellen van Yak-leer. Het leer van deze Tibetaanse runderen is erg soepel, maar is ook meer getekend door de zware leefomgeving van de Yaks. Ieder paar is dus uniek!
eVent
Sinds 2004 heeft Meindl een aantal schoenen uitgevoerd met het Memory Foam System.
Dit schuim zit in de schacht van de schoen verwerkt en wordt door de warmte van de voet iets zachter, waardoor het zich perfect aanpast aan de enkel en hierdoor extra steun geeft. In een paar modellen zit het MFS bijna in de hele schoen: Ze spreken dan van MFS Vakuum.

Uiteraard zijn er diverse pasvormen. Zo heeft Hanwag de onderscheidende Bunion-leest, speciaal voor mensen met een Hallux Valgus probleem.

De zool is over het algemeen opgebouwd uit meerdere lagen en wordt afgewerkt met een slijtvaste profielzool, meestal van Vibram. Zolen van Vibram zijn namelijk zeer slijtvast en gaan langer mee dan zolen van ander materiaal. Het loopcomfort van de trekkingschoenen is vrij hoog door de schokabsorberende werking van de tussenzolen. De slijtvastheid van de zool is wel afhankelijk van de categorie waarin de schoen valt.
Na een bepaalde tijd (afhankelijk van het gebruik) zullen de zolen toch afgesleten zijn. Indien de schoenen verder nog in een goede staat verkeren, kunnen de meeste modellen via ons voorzien worden van een paar nieuwe - meestal originele - zolen.


Vraagt u zich af of uw schoenen verzoold kunnen worden en of het nog de moeite waard is?
Komt u dan gerust langs om u door ons te laten adviseren.


Mocht u na het lezen nog vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail of kom even langs.


Voor het laatst gewijzigd op 05/11/2020 . Prijswijzigingen en/of fouten voorbehouden.